Naar content

Wolters Kluwer Café

Terugblik en foto's

Derde editie:  Wolters Kluwer Café Rotterdam

Wolters Kluwer Café 'onthult' geheimen Panama Papers

Een goed gevuld café luisterde op dinsdag 14 juni 2016 ademloos naar het verhaal van Siem Eikelenboom, onderzoeksjournalist van Het Financieele Dagblad en sinds eind vorig jaar fulltime betrokken bij de ontsluiting van de gigantische database van 11,5 miljoen documenten van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca.

De cafégangers waren deze keer te gast bij advocatenkantoor NautaDutilh, op de 30ste verdieping van hun nieuwe kantoortoren in Rotterdam.  Eikelenboom vertelde over hoe het International Consortium of Investigative Journalists, een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten, bekend is geworden van Offshore Leaks, Lux Leaks en Swiss Leaks en nu het wereldwijde schandaal onder de naam Panama Papers heeft onthuld. Eikelenboom maakt deel uit van het Nederlandse team van het journalistenconsortium, dat onderzoek doet naar mogelijke belastingontduiking van Nederlandse personen en bedrijven.

De presentatie van Eikelenboom was sterk anekdotisch. “Een doodnormale vrouw uit Panama heeft een maandelijks inkomen van 400 dollar maar ze is wel ‘benificial owner’ van 200 entiteiten” zo vertelde de FD-journalist over een van de trucs van het Panamese advieskantoor. Entiteiten zijn in dit verband constructies waarmee Mossack Fonseca probeert geldstromen van haar rijke klanten uit het zicht te houden van overheden en belastingdiensten.

Eikelenboom gaat de komende periode door met het onderzoek en belooft nog veel verrassende publicaties in zijn krant. Hij noemde onder meer de 500 a 600 MKB-bedrijven van wie de DGA’s voorkomen in de database. De bijeenkomst werd volgens goed gebruik in een café afgesloten met een borrel.

 

Bekijk ook foto's en terugblik van andere edities:

 Eerste editie: The Basket Utrecht

 Tweede editie: Rosarium Amsterdam

 Derde editie: NautaDutilh Rotterdam

 Vierde editie: Rosarium Amsterdam

Het Wolters Kluwer Café biedt onze klanten, sprekers en auteurs de gelegenheid om, onder het genot van een hapje en drankje, in een informele sfeer branchegenoten te spreken.
Meer over Wolters Kluwer Café