Naar content

Good to know: big data

Good to know: big data

Datum: 11 december 2015

Leestijd ca. 6 minuten

Auteur: Vincent Durivou

Beeld: Dreamstime

We scanden de media en peilden de meningen over big data.

Opleidingen: techniek én ethiek

De vraag naar big data-specialisten stijgt. Recent kwamen er drie opleiders bij die in deze behoefte aan data detectives voorzien:

The Analytics Academy is een initiatief van de Amsterdam Business School (ABS) van de Universiteit van Amsterdam, onderzoeksplatform Amsterdam Data Science (ADS) en databedrijf Ortec. De opleiding is bestemd voor zowel bestuurders als hands-on specialisten en behandelt niet alleen reken- en analysetechnieken, maar ook wetgeving en ethiek.

De collegereeks Big Data van Nyenrode Business Universiteit zet eveneens in op de combinatie van theorie en praktijk. Deelnemers maken kennis met grondbeginselen, wet- en regelgeving, ethiek en techniek. Maar ze kijken bovendien naar voorbeelden van ondernemingen en organisaties die big data nu al in hun voordeel laten werken.

Tilburg University biedt onder meer een mastertrack Data Science: Business and Governance.

Boek: ‘Grip op datalekken’

We hadden al de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), die stelt dat ondernemingen tot het uiterste moeten gaan om datalekken te voorkomen. Gaat het toch mis, dan hebben ze vanaf 1 januari 2016 ook nog eens de plicht dit te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het boek ‘Grip op datalekken’ van drs. Joris Hutter, mr. drs. Jeroen Terstegge, dr. Koen Versmissen en mr. Sergej Katus laat bedrijven zien hoe ze de wet- en regelgeving kunnen toepassen en biedt tips om datalekken te voorkomen. De auteurs gaan in op datamanagement, privacy, juridische zaken en meer, maar presenteren de lastige materie in verbluffend begrijpelijke taal.

Blog: “Specialiseer je nu”

De Australische blog Legaler.com schrijft over de rol van technologie in de juridische wereld: “In steeds meer sectoren worden – met behulp van connectiviteit en het internet der dingen – diensten geautomatiseerd waarbij het voorheen aankwam op menselijke interventie. De juridische sector is niet immuun voor die ontwikkeling.” De blog raadt juristen aan moderne technologieën in te zetten voor “routineklussen” en zich steeds verder te specialiseren. “Zo stel je je baan veilig.”

Blog: “Bescherm je met een cybersecurityverzekering”

Effacts, sinds 2015 onderdeel van Wolters Kluwer Nederland, schreef een blog over big data en privacyaspecten: “Big data geeft organisaties de mogelijkheid om strategische beslissingen te nemen waarmee zij hun concurrenten kunnen aftroeven. Daarbij is het wel van belang dat de privacy niet in het geding komt. De focus moet daarom liggen op een securitymanagementsysteem dat in staat is om juridische risico’s in te schatten en te beperken. In deze blog leest u alles over deze systemen en privacybeleid, maar zeker ook over het belang van het verzekeren van cybersecurity als ‘aanvullende bescherming’.”

Opinie: “Geloven in de kracht van big data”

Leo van der Wees, jurist en redacteur Computerrecht, Tijdschrift voor Informatica, Telecommunicatie en Recht

“Waar we op de redactie van Computerrecht over praten als we naar big data kijken? Natuurlijk over de evidente risico’s op het gebied van privacy, maar ook over de toegevoegde waarde van big data voor de juridische wereld. Zo kun je eenvoudig artikelen en uitspraken analyseren om verwachtingen uit te spreken over de uitkomst van een zaak. Het is dan ook goed denkbaar dat het werk van de paralegal in de toekomst door data scientists zal worden gedaan. Het is niet toevallig dat universiteiten al programma’s aanbieden voor studenten die hierin verder willen.”

Menno Weij, Advocaat bij Solv Advocaten

“Vragen over big data krijgen we al 2 jaar, maar de laatste tijd bijna elke dag. Veel vragen gaan over datalekken. Een klant heeft een breach en vraagt ons: wat nu? Een andere veelgehoorde vraag is: ik ben van plan iets te doen met big data, maar mág het wel? Denk aan een consultancy-bedrijf dat voor zijn klant een loyaliteitsprogramma wil opzetten. Of een technische partij die van haar klant een verzoek krijgt data in te zetten. Of zo’n klant zelf natuurlijk. Ik vind het overigens belangrijk dat je dan als jurist denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.”

Nicole Wolters Ruckert, privacyadvocaat bij Kennedy Van der Laan

“Dat big data hot and happening is, zie ik al jaren in mijn praktijk. En dat er uitdagingen zijn, is ook ruimschoots bekend, maar mijn cliënten willen vooral weten wat de praktische oplossingen zijn. Bijvoorbeeld in het geval van een datalek. Daarvoor hebben we onlangs de Datalek Quickscan gelanceerd. Hiermee kunnen cliënten zelf nagegaan of er sprake is van een datalek en zo ja, wat er moet gebeuren om er zeker van te zijn dat tijdig de juiste acties worden ondernomen om de eventuele schade te beperken. Daarnaast kijk ik met mijn cliënten mee bij de uitrol van big-dataprojecten en help ik hen door aan te geven wat er allemaal mogelijk is binnen de grenzen van de Wet bescherming persoonsgegevens.”

Peter Backx, Manager Strategie en Innovatie Wolters Kluwer Nederland

“Wij geloven in de kracht van big data. Er kan heel veel. Voorspellen hoeveel tijd er in een zaak gaat zitten door vergelijkbare zaken te analyseren. Nagaan of de contracten van je klant voldoen aan de regelgeving door te kijken waar het in het verleden bij vergelijkbare contracten mis ging. Het zijn maar enkele voorbeelden. Maar naast het voorzien in informatiebehoefte ligt de rol van Wolters Kluwer ook in het bieden van softwareoplossingen voor de processen waarin deze privacygevoelige big data wordt gebruikt. Door deze unieke combinatie helpen wij bedrijfsjuristen efficiënt en in control te zijn tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.”

Deze pagina delen: