Naar content

Good to know: big data

Good to know: big data

Datum: 11 december 2015

Leestijd ca. 6 minuten

Auteur: Vincent Durivou

Beeld: Stockbeeld Dreamstime

We scanden de media en peilden de meningen over big data.

Opleidingen: techniek én ethiek

De vraag naar big data-specialisten stijgt. Recent kwamen er drie opleiders bij die in deze behoefte aan data detectives voorzien:

The Analytics Academy is een initiatief van de Amsterdam Business School (ABS) van de Universiteit van Amsterdam, onderzoeksplatform Amsterdam Data Science (ADS) en databedrijf Ortec. De opleiding is bestemd voor zowel bestuurders als hands-on specialisten en behandelt niet alleen reken- en analysetechnieken, maar ook wetgeving en ethiek.

De collegereeks Big Data van Nyenrode Business Universiteit zet eveneens in op de combinatie van theorie en praktijk. Deelnemers maken kennis met grondbeginselen, wet- en regelgeving, ethiek en techniek. Maar ze kijken bovendien naar voorbeelden van ondernemingen en organisaties die big data nu al in hun voordeel laten werken.

Tilburg University biedt onder meer een mastertrack Data Science: Business and Governance.

Boek: ‘Grip op datalekken’

We hadden al de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), die stelt dat ondernemingen tot het uiterste moeten gaan om datalekken te voorkomen. Gaat het toch mis, dan hebben ze vanaf 1 januari 2016 ook nog eens de plicht dit te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het boek ‘Grip op datalekken’ van drs. Joris Hutter, mr. drs. Jeroen Terstegge, dr. Koen Versmissen en mr. Sergej Katus laat bedrijven zien hoe ze de wet- en regelgeving kunnen toepassen en biedt tips om datalekken te voorkomen. De auteurs gaan in op datamanagement, privacy, juridische zaken en meer, maar presenteren de lastige materie in verbluffend begrijpelijke taal.

Blog: “Specialiseer je nu”

De Australische blog Legaler.com schrijft over de rol van technologie in de juridische wereld: “In steeds meer sectoren worden – met behulp van connectiviteit en het internet der dingen – diensten geautomatiseerd waarbij het voorheen aankwam op menselijke interventie. De juridische sector is niet immuun voor die ontwikkeling.” De blog raadt juristen aan moderne technologieën in te zetten voor “routineklussen” en zich steeds verder te specialiseren. “Zo stel je je baan veilig.”

Opinie: “Denk in mogelijkheden”

Leo van der Wees, jurist en redacteur Computerrecht, Tijdschrift voor Informatica, Telecommunicatie en Recht

“Waar we op de redactie van Computerrecht over praten als we naar big data kijken? Natuurlijk over de evidente risico’s op het gebied van privacy, maar ook over de toegevoegde waarde van big data voor de juridische wereld. Zo kun je eenvoudig artikelen en uitspraken analyseren om verwachtingen uit te spreken over de uitkomst van een zaak. Het is dan ook goed denkbaar dat het werk van de paralegal in de toekomst door data scientists zal worden gedaan. Het is niet toevallig dat universiteiten al programma’s aanbieden voor studenten die hierin verder willen.”

Menno Weij, Advocaat bij Solv Advocaten

“Vragen over big data krijgen we al 2 jaar, maar de laatste tijd bijna elke dag. Veel vragen gaan over datalekken. Een klant heeft een breach en vraagt ons: wat nu? Een andere veelgehoorde vraag is: ik ben van plan iets te doen met big data, maar mág het wel? Denk aan een consultancy-bedrijf dat voor zijn klant een loyaliteitsprogramma wil opzetten. Of een technische partij die van haar klant een verzoek krijgt data in te zetten. Of zo’n klant zelf natuurlijk. Ik vind het overigens belangrijk dat je dan als advocaat denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.”

Peter Backx, Manager Strategie en Innovatie Wolters Kluwer Nederland

“Wij geloven in de kracht van big data. Er kan heel veel. Voorspellen hoeveel tijd er in een zaak gaat zitten door vergelijkbare zaken te analyseren. Nagaan of de contracten van je klant voldoen aan de regelgeving door te kijken waar het in het verleden bij vergelijkbare contracten mis ging. Het zijn maar enkele voorbeelden. De rol van Wolters Kluwer ligt volgens mij allereerst in de casusanalyse. Met alle content over zaken die wij hebben opgebouwd kunnen we advocaten helpen om zaken kwalitatiever en efficiënter voor te bereiden.”

Campagne: politie zoekt crimediggers

Dieper graven. De onderste steen boven krijgen. Voorbij de oppervlakte kijken. Het zijn veelgehoorde kreten in de wereld van big data én de eerste 3 zinnen op de personeelswervingssite van de politie. De site heeft de vorm van een game die hbo’ers en wo’ers op een realistische manier laat kennismaken met digitaal en financieel recherchewerk. Dat de politie kiest voor terminologie uit de wereld van data science is niet voor niets. “Er is geen rechercheonderzoek meer dat geen digitale component in zich heeft,” zegt de politie op haar site.

Deze pagina delen: