Naar content

Big data en privacy in Navigator

Big data en privacy in Navigator

Datum: 17 december 2015

Leestijd ca. 5 minuten

Auteur: Theo Kroon

Beeld: Wolters Kluwer

Navigator, de online informatieportal van Wolters Kluwer, biedt u ook op het gebied van Big Data en privacy een schat aan actuele informatie. Wetgeving, jurisprudentie en commentaren uit toptitels als Tekst & Commentaar, Groene Serie, Nederlandse Jurisprudentie, Computerrecht en het Nederlands Juristenblad. Op deze pagina vindt u drie voorbeelden.

Computerrecht, Legal issues in nanorobotics and brain-computer-interface technologies

Vindplaats: Computerrecht 2015/199
Bijgewerkt tot: 17-11-2015
Auteur:  C. Holder & V. Khurana

Samenvatting

Nanorobotics and brain-computer interfaces are two emerging robotics technologies with the potential to have a huge impact on medical practice and society as a whole. The fast pace of development in these areas raises important legal and ethical questions such as how they should be regulated, what ethical standards we should apply to them, and how they might impact individuals’ privacy. With these issues in mind, there are also important questions around how to attribute liability should something go wrong. At the same time it will be important to minimise insofar as possible the potential ‘chilling’ effect that an overly cautious approach to legal and regulatory risk issues may have on innovation in what is a hugely promising sphere of robotics and technology.

Meer lezen?

Op Navigator vindt u het volledige artikel.

Nederlands Juristenblad, Kroniek technologie en recht

Vindplaats: NJB 2014/1836
Bijgewerkt tot: 14-10-2014
Auteur: Remy Chavannes en Niels van der Laan

Samenvatting

Tijdens de verslagperiode brachten de onthullingen van Edward Snowden over de digitale spionageprogramma’s van de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten een maatschappelijk debat teweeg over de verhouding tussen veiligheid en (digitale) grondrechten. De kritische aandacht voor de al dan niet vrijwillige medewerking van grote Amerikaanse technologiebedrijven aan surveillance en hun eigen omgang met persoonsgegevens, was onderdeel van een bredere tegenreactie onder de noemer ‘de Oude Wereld laat zich niet langer koloniseren door Silicon Valley’. Nederlandse internetaanbieders werden massaal bevolen de toegang tot de file sharing website The Pirate Bay te blokkeren, maar toen dat geen effect bleek te hebben op inbreukmakende bestandsuitwisseling werd de blokkade weer opgeheven. Het auteursrecht spoelde ondertussen nog iets verder weg door het elektronisch vergiet.

Meer lezen?

Op Navigator vindt u het volledige artikel.

Jurisprudentie Internetrecht 2009-2015 (Publicaties vanwege het Centrum voor Notarieel Recht), 8.2.0 Big data en verkeersgegevens

Vindplaats: Jurisprudentie Internetrecht 2009-2015 (Publicaties vanwege het Centrum voor Notarieel Recht) 2015/8.2.0
Bijgewerkt tot: 31-03-2015
​Auteur:  A.R. Lodder & M. van der Linden-Smith

Samenvatting

Het aantal mensen dat op dit moment leeft, is ongeveer net zo groot als het aantal mensen dat sinds het begin van de mensheid heeft geleefd. Iets vergelijkbaars geldt voor data, alleen dan in versterkte mate. In 2006 was de hoeveelheid gegenereerde data drie miljoen keer zo groot als de tekst van alle boeken ooit geschreven, vier jaar later alweer vervijfvoudigd. Op dit moment is de hoeveelheid data onwaarschijnlijk groot en nog steeds sterk toenemend. Er wordt veel tekst geproduceerd (artikelen, blogs, reacties, mails, Whatsapp, etc.) maar ook veel gegevens worden door sensoren geproduceerd. In een wereld die toegroeit naar een internet van dingen zal de hoeveelheid gegenereerde gegevens alleen maar toenemen. Zo wordt de locatie van een smartphone net als bij een gewone mobiele telefoon vrijwel continue gemeten, maar in aanvulling daarop zijn er ook veelal tientallen apps bezig met het uitwisselen van informatie van en naar de smartphone. Iets vergelijkbaars geldt voor alle objecten die aan het internet gekoppeld zijn of zullen worden, die produceren een constante stroom aan gegevens.

In deze met data overspoelde wereld boet het klassieke concept privacy en herleidbaarheid aan relevantie in. Tina van der Linden en Tijmen Wisman pleitten al in 2008 voor een ruime interpretatie van gegevensbescherming bij anonieme verzamelingen….

Meer lezen?

Op Navigator vindt u het volledige artikel.

Sneller tot de essentie met Navigator

Navigator is de online informatieportal voor juridische, fiscale en financiële professionals die u toegang geeft tot complete en actuele wetgeving, uitspraken en commentaren. De informatie komt uit toptitels als Tekst & Commentaar, Groene Serie, Nederlandse Jurisprudentie, De Gemeentestem, De Vakstudie, BNB en Vakstudie Nieuws.

Alle relevante informatie is per rechtsgebied gebundeld in de totaalpakketten van Navigator Collecties. De inhoud is altijd actueel en van de hoogste kwaliteit, daar staan onze topauteurs garant voor. Navigator is geschikt voor uw desktop, tablet en smartphone. Zo heeft u altijd en overal snel toegang tot de informatie die u in uw werk nodig heeft.

 Lees meer over Navigator

Deze pagina delen: