Naar content

Stevensprijs 2018

De Stevensprijs werd op 25 januari 2019 voor de vierde keer uitgereikt.

Simon Cornielje winnaar van de Stevensprijs 2018

Op vrijdag 25 januari heeft de vakjury tijdens een druk bezette bijeenkomst in het Carlton Ambassador hotel te Den Haag Simon Cornielje aangewezen als winnaar van de Stevensprijs 2018. Het is voor de vierde keer dat de Stevensprijs werd uitgereikt.

Cornielje heeft grote indruk gemaakt bij de jury door zijn publicatie met de titel 'De stap-voor-staprechtspraak van het Hof van Justitie' in het Weekblad fiscaal recht. Volgens de jury zou het artikel verplichte stof moeten zijn voor alle studenten fiscaal recht en fiscale economie en voor alle praktijkfiscalisten die zich met btw bezighouden. Ook constateerde de jury dat Cornielje fiscale problemen op conceptueel niveau benadert en van daaruit oplossingen zoekt.

"In zijn publicaties heeft Cornielje steeds oog voor de praktijk. Hij kiest niet alleen voor praktische, werkbare oplossingen waarbij hij zelf verbetervoorstellen doet, maar hij overziet ook goed wat een beslissing van de rechter voor de praktijk betekent" stelde de juryvoorzitter Robert Jan Koopman in zijn toelichting. "Bovendien gaat achter de auteur een bezielende en inspirerende docent schuil".

De jury, die verder bestaat uit Stan Stevens, Allard Lubbbers en Jeroen Knuist, vond de kwaliteit van het deelnemersveld hoog. De andere genomineerden Maiko van Bakel, Claire Hofman en Matthijs van der Wulp deden niet veel onder voor de winnaar maar Cornielje wist door zijn publicaties de jury beter te overtuigen.

Cornielje (35) werkt bij PwC in Amsterdam als belastingadviseur in de indirect tax praktijk. Hij richt zich op advisering van internationale ondernemingen en M&A. Daarnaast is hij docent omzetbelasting en onderzoeker bij het Fiscaal Instituut Tilburg. In 2016 promoveerde hij op zijn proefschrift Fusies en overnames in de Europese btw, dat ook in de serie Fiscale Monografieën verscheen.

De Stevensprijs wordt elk jaar uitgereikt door Wolters Kluwer aan een jonge auteur (35 jaar of jonger) die complexe fiscale materie op eenvoudige wijze weet te verwoorden. De winnaars van vorige jaren waren Coen Maas (2017), Isabella de Groot (2016) en Madeleine Merkx (2015).
 

Kunstwerk

Bij de prijs hoort naast een geldbedrag een kunstwerk. Elk jaar wordt aan een beeldend kunstenaar gevraagd om speciaal voor de winnaar een kunstwerk te maken. Dit jaar was het de beurt aan de Nederlandse beeldhouwer Natasja Bennink. Zij creëerde speciaal voor de winnaar van 2018 een vrouw in brons. Bennink maakt doorgaans levensgrote beelden van brons die te bewonderen zijn op straat of in ziekenhuizen, zorgcentra, tuinen en musea.

Winnaar Stevensprijs 2018

Simon Cornielje (midden) 

Dit waren de genomineerden

M.M.F.J. (Maiko) van Bakel MSc.

Tax Manager PwC.
PhD onderzoeker Tilburg University.

mr. M.D.J. (Matthijs) van der Wulp

Hoofd Wetenschappelijk Bureau/btw-specialist bij BTW Instituut B.V.

mr. C. (Claire) Hofman

Docent formeel belastingrecht Erasmus Universiteit Rotterdam.
Coördinator Toga aan de Maas.

mr. dr. S.B. (Simon) Cornielje

Senior Manager Indirect Tax bij PwC.
Docent (PhD) Tilburg University.

Sfeerimpressie 2018

Bekijk meer foto's

Vorige edities

Coen Maas ontvangt Stevensprijs 2017

Editie 2017

Winnaar: Coen Maas
Isabella de Groot ontvangt Stevensprijs 2016

Editie 2016

Winnaar: Isabella de Groot
Madeleine Merkx ontvangt Stevensprijs 2016

Editie 2015

Winnaar: Madeleine Merkx