Naar content

"Iedereen heeft recht op een eerlijk proces”

De Collegebundel heeft alles wat jij nodig hebt tijdens je studie. Met de Collegebundel heb jij goud in handen.

 

Ambassadeurs aan het woord

Marije Louisse: “Een keuze voor Wolters Kluwer is een keuze voor het leven”

Marije Louisse, advocaat bij Loyens & Loeff, gebruikte tijdens haar studententijd de Collegebundel. "Een keuze voor het leven."

 

“Ik ben ondersteboven van de Collegebundel!”

Hij is er letterlijk ondersteboven van. In de wolken zelfs! Advocaat Tim de Greve, partner bij Stibbe, is groot fan van de Collegebundel van Wolters Kluwer. Tijdens zijn studententijd in Groningen en Leiden week de meest gebruikte wettenbundel niet van zijn zijde. Urenlang brachten ze samen door. En ook nu, als professional, kan Tim niet zonder zijn geliefde bundel. Hij sleept hem nog steeds óveral mee naartoe. “Hij gaat zelfs met me mee de lucht in!”

De vrijheid van geest
Tim de Greve haalde vorig jaar in 10 maanden zijn vliegbrevet en startte aansluitend direct met aerobatic vliegen. “Op mijn veertigste wilde ik iets totaal nieuws leren. Mijn brein resetten. Nieuwe ervaringen opdoen. Ik vind dat je altijd moet blijven vechten tegen wat je al weet. Je moet voorkomen dat je in automatisme vervalt. Ik ben nu 13 jaar advocaat en ik wil graag innovatief bezig blijven. Ook als je iets al meerdere keren op een bepaalde manier hebt gedaan, moet je je steeds blijven afvragen: kan het nog beter? Dat kan het heel vaak. Maar dat zie je pas als je afstand neemt.”

“Als ik in de lucht ben, speel met de wolken en een looping of een geinige barrel roll maak, kan ik mij goed resetten en doe ik nieuwe ideeën op. Zo blijf ik ook tijdens mijn werk steeds gefocust op nieuwe en andere mogelijkheden. Na een dag hard werken is het trouwens ook heerlijk ontspannen op grote hoogte.”
 

Fan van Wolters Kluwer
Tim werkt als advocaat partner bij Stibbe in Amsterdam. Hij procedeert voor grote internationale ondernemingen en banken. Daarnaast geeft hij regelmatig gastcolleges op de Universiteit Leiden. Nog steeds is hij een groot fan van Wolters Kluwer. “Naast de Collegebundel gebruik ik bijvoorbeeld ook Tekst & Commentaar. Ook als professional kun je niet zonder!”

The making of

Eindelijk een behind-the-scenes-video over de productie van de Collegebundel! Weet jij waar hij gedrukt wordt? En hoeveel vrachtwagens er nodig zijn om alle bundels te vervoeren? Bekijk de video en je weet het!

Eerste & laatste

Weet jij met welke wet de Collegebundel begint en eindigt? De Collegebundel begint met Personen- en familierecht (Burgerlijk Wetboek, Boek 1) en sluit af met het Europees Verdrag ter voorkoming van foltering.

Lang & ingewikkeld

Sommige wetten zijn erg lang! Weet jij wat de langste en meest ingewikkelde wet is?

Eén van de langste en meest ingewikkelde wetten is de Wet Milieubeheer die je terugvindt in de Collegebundel van Wolters Kluwer, deel II Publiekrecht onder Bijzonder Bestuursrecht. Deze wet beslaat 148 pagina’s.

Esther Zachariasse: “Je Collegebundel is je vriend voor het leven!”

Esther Zachariasse, advocaat partner bij TK advocaten notarissen en initiatiefnemer van The Renewebles, gebruikte de Collegebundel tijdens haar studententijd en kan nog steeds niet zonder de producten van Wolters Kluwer.

Henny Sackers: “Hij is zijn gewicht meer dan waard”

Prof. mr. Henny Sackers, hoogleraar Sanctierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft aan: "De Collegebundel van Wolters Kluwer is voor iedere student onmisbaar."

 

Topatlete en rechtenstudente Maureen Koster: ‘Ik ga altijd voor goud!

“In het begin ging het een beetje stroef tussen ons. Ik vond hem maar ingewikkeld en moeilijk te ontcijferen. Maar toen ik eenmaal zijn gebruiksaanwijzing kende, ging het steeds soepeler. Uiteindelijk werd onze band heel hecht en stond hij m’n hele studie aan mijn zijde.

De Collegebundel van Wolters Kluwer bleek echt onmisbaar tijdens mijn studie. Zonder hem mocht ik van docenten de collegezaal vaak niet in. We hebben samen veel meegemaakt. Eén keer moesten we bij de examencommissie komen. Ik was eerstejaars en had hem voor een tentamen beplakt met gekleurde tabjes. We werden beschuldigd van fraude. Best heftig. Gelukkig konden we aantonen dat we onschuldig waren.

Als topatlete moet ik altijd goed m’n tijd indelen: de afgelopen jaren combineerde ik mijn studie met de trainingen. Samen met de Collegebundel ging ik voor goud tijdens mijn studie. Tijdens de Spelen in Rio de Janeiro in augustus 2016 ga ik voor een finaleplaats en hoop ik natuurlijk ook op goud!”

Maureen Koster (25), atlete en oud-rechtenstudent

Paspoort

Naam:

Maureen Koster (24)

Studie:

Rechten (Hogeschool Leiden)

Sport:

Atletiek

Specialisatie:

Middellange afstand en veldlopen

Bijzonder:

Meegedaan aan de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro

Belangrijke prijzen:
 • Brons op de 3000 meter tijdens het EK Indoor 2015
 • 5e tijdens het EK cross 2014 (categorie onder 23)
 • Halve finale op de 1500 meter tijdens het WK 2013
 • Goud op de 1500 meter tijdens het NK 2012 en NK 2013

‘Ik kan nog steeds niet zonder hem’

“Inmiddels ben ik al weer een tijdje student af, maar ik gebruik de Collegebundel van Wolters Kluwer nog dagelijks. In mijn studietijd - ik studeerde eerst Bestuurskunde en later Rechten aan de Radboud Universiteit - was hij echt mijn beste vriend. Tijdens colleges en tentamens, maar ook wanneer ik moest studeren: hij was altijd bij me. Hij zat altijd in m’n tas. En aangezien ik van die leuke schoudertassen wilde die niet zo veel konden hebben, heb ik heel wat tassen versleten.

Ik sleepte mijn wettenbundel overal mee naartoe. Nog steeds zit hij altijd in m’n – inmiddels iets stevigere - tas. De Collegebundel is echt je basis, de twee bundels zijn je startpunt. Ik zie eerstejaars studenten wel eens verschrikt kijken naar hun bundel: moet ik dat allemaal uit m’n hoofd leren? Dat hoeft natuurlijk niet. Maar je moet wel weten hoe je wetten moet opzoeken. En belangrijker nog: hoe je deze moet toepassen en kunt vertalen naar ‘gewone mensentaal’. Daarbij moet je een beetje creatief zijn. Mensenkennis is net zo belangrijk als het kennen van de wet. Dat is wat ik mijn studenten ook leer. Ontzettend leuk vind ik dat: het blijft een bijzondere uitdaging!

Zonder de Collegebundel naar college gaan, is alsof je zonder kleding de collegezaal binnenstapt: je mist iets belangrijks. Als docent raad ik studenten altijd de Collegebundel van Wolters Kluwer aan. Hij is volledig, up-to-date en je kunt er gemakkelijk mee werken. De Collegebundel was de start van mijn carrière en inmiddels zijn we levenslang tot elkaar veroordeeld: ik moet altijd de wettenbundel kunnen raadplegen en op de hoogte zijn van de laatste wijzigingen. Ik kan dus nog steeds niet zonder hem!”

Ellen Bahler, docent strafprocesrecht, Radboud Universiteit Nijmegen

‘Hij is echt mijn partner in crime’

“Er was meteen een klik tussen ons. Geen ongemakkelijke momenten, geen gezeur, het zat direct goed. We hebben die eerste avond gepraat over diefstal, ik weet dat nog goed. Het klinkt misschien gek, maar we gingen er gelijk diep op in en pakten alle wetten en regels erbij. We begrepen elkaar.

In het afgelopen jaar hebben we een sterke band opgebouwd, de Collegebundel van Wolters Kluwer en ik. Hij is echt mijn partner in crime en laat me nooit zitten. Vooral tijdens tentamenperiodes is hij erg belangrijk voor me. Een rechtenstudent kan niet zonder wettenbundel. Een chirurg heeft toch ook een mes nodig? De Collegebundel staat dag en nacht voor me klaar. We belanden zelfs wel eens samen in bed.

Voor het komend jaar schaf ik hem weer aan. Ook na mijn studie, als ik in de advocatuur beland, zal hij er zijn. Met de Collegebundel kan ik het recht naar de mensen toebrengen. Het recht raakt iedereen en dat maakt het zo interessant. De Collegebundel van Wolters Kluwer lijkt een onschuldig boek, maar het is een machtige wettenbundel als je ‘m optimaal gebruikt. We gaan samen heel ver komen. Tot de dood ons scheidt!”

Coen Wassenaar (29), student Gezondheidsrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam

‘Ik heb nog veel aan hem te danken’

​“In augustus 2013 startte ik mijn eigen bedrijf: BrainsCompany. Dat viel gelijk met het moment dat ik afstudeerde aan de Universiteit Utrecht. Ik deed een bachelor Notarieel recht en een master Privaatrecht. Uiteraard speelde de Collegebundel van Wolters Kluwer een belangrijke rol in m’n studententijd. Geen rechtenstudent kan zonder. Ik sleepte hem altijd met me mee. We zijn zelfs wel eens samen in de kroeg beland!
 Tijdens m’n studie liep ik stage bij verschillende advocatenkantoren en volgde ik colleges in Amerika. Ontzettend interessant! Toch besloot ik om niet de juridische kant op te gaan. Ik wilde graag voor mezelf beginnen. CheapBrains, het eerste label van BrainsCompany, is een consultancybureau met zelfstandige adviseurs in uiteenlopende vakgebieden. Hiermee bieden we pas afgestudeerden een alternatief voor de ‘standaard’ startersfuncties.
 Bij het opzetten van een eigen bedrijfje is een juridische achtergrond erg nuttig. Als student leerde ik heel gestructureerd werken met dé Collegebundel: ik onderstreepte wetten en gebruikte tabjes om artikelen snel terug te vinden. Wat dat betreft heb ik nog veel aan hem te danken: ik werk nog steeds heel gestructureerd en onderstreep in documenten de belangrijkste onderdelen. Alle aankomende rechtenstudenten raad ik dan ook de Collegebundel van Wolters Kluwer aan: ook al eindig je niet in een typisch juridisch beroep, je hebt er nog lang profijt van!”

Sebastiaan Menheere, eigenaar BrainsCompany, Amsterdam

+/- 4500 pagina's

De Collegebundel van Wolters Kluwer bestaat uit twee delen: Privaatrecht en Publiekrecht. Samen zijn de boeken goed voor circa 4.500 pagina’s met wetteksten!

Dankzij de handige index en het alfabetische register is zoeken naar de juiste wettekst niet moeilijk. De wetteksten in de gouden Collegebundel zijn duidelijk gestructureerd en overzichtelijk gepresenteerd. Natuurlijk kun je ook tabjes gebruiken om de belangrijkste pagina’s snel terug te vinden. Dit jaar worden er nog meer voorbedrukte tabs bij de bundel geleverd. 

Je ziet ‘m ook overal

​De Collegebundel van Wolters Kluwer is de meest gebruikte wettenbundel en dus kun je ‘m overal tegenkomen! In de kast, in de kroeg, in bed, in de kledingwinkel, op het nachtkastje, in het park, op het strand, op de verwarming, in een tas en zelfs op tv. O ja, en natuurlijk zie je je geliefde Collegebundel vooral in de collegezaal! Wat is de meest gekke, aparte of bijzondere plek waar jij een Collegebundel van Wolters Kluwer tegenkwam? Laat het ons weten – leuk als je ook een foto meestuurt – via Facebook!

Koosnaampje
Geef jij jouw Collegebundel ook een naam?

Ze zijn er echt: studenten die hun Collegebundel een naam geven!

Een Tilburgse student vertelde ons dat hij zijn Collegebundel ‘Chloë’ noemt. “Dat komt uit het Latijn en betekent ‘heel veel’. Een toepasselijke naam, want in mijn wettenbundel staat ook heel veel.” 

Geef jij jouw Collegebundel ook een naam? Laat het ons dan weten via Facebook. We zijn erg benieuwd!

WOW. UW WED.
Weet jij welke afkortingen dit zijn?

​Deze woorden hebben niets met ‘uw weddenschap’ te maken. Dit zijn afkortingen van de Wet overeenkomst wegvervoer, Uitleveringswet en Wet op de economische delicten. Afkortingen van wetten komen veel voor in het recht, dus vind je voorin de Collegebundel van Wolters Kluwer een handige lijst die je snel kunt raadplegen. Weet jij welke wetten bedoeld worden met WGBMV, Wschw of WVW 1994? Check het in de meest gebruikte wettenbundel van Nederland.

De kleuren van de Collegebundel

Sinds de editie van 2002-2003 krijgen de letters op de omslag van de gouden Collegebundel ieder jaar een andere kleurtje. Voor 2016-2017 is-ie lichtblauw en de 2015-2016-editie rood. Voor die tijd zag de omslag er anders uit, maar goud is altijd de meest geliefde kleur van dé Collegebundel geweest!  

2002-2003 Donkerrood
2003-2004 Donkerblauw
2004-2005 Donkergroen
2005-2006 Paars
2006-2007 Oranje
2007-2008 Aquablauw
2008-2009 Rozerood
2009-2010 Geel

2010-2011 Appelgroen
2011-2012 Lila
2012-2013 Oranje
2013-2014 Roze
2014-2015 Koninklijk blauw
2015-2016 Rood
2016-2017 Lichtblauw

Zwaargewichten

Dé Collegebundel weegt evenveel als…

 • 170 bitterballen
 • 30 smartphones
 • 1 pasgeboren baby
 • 4 Herschel rugzakken
 • 10 blikjes bier
 • 3 flessen wijn
 • 330 balpennen