Bitcoins accepteren als betaling. Wat doe je als mkb-adviseur?
Klanten die dolgraag je factuur met Bitcoins willen betalen, ze zijn er. Leg je hen rustig uit dat je geen speculant bent of accepteer je uit marketingoverwegingen dat hun liefhebberij jou geld kan kosten?
Het kan allebei, natuurlijk. De redelijkheid van de eerste optie zal door niemand worden betwist. Wie Bitcoins heeft of accepteert is op hetzelfde moment belegger in een van de riskantste activa ooit.
Riskante investering
In de 24 uur voorafgaand aan het schrijven van dit stukje daalde de koers van de Bitcoin ten opzichte van de euro van 2074 naar 1744. Morgen kan de koers zomaar een paar honderd euro hoger zijn, volgende week kan-ie zijn gehalveerd, et cetera. Ook op de officiële bitcoin-site bitcoin.org staat: 'Bitcoin moet worden beschouwd als een zeer riskante investering en u moet nooit geld in Bitcoin investeren dat u niet kunt missen.'
Nu is je omzet waarschijnlijk geen 'geld dat je kunt missen'. Dus waarom het risico lopen betaald te worden in een valuta die twee uur later 20 procent van zijn waarde verloren kan hebben?
Fantasieloos
Er is daarom alles voor te zeggen ver weg te blijven van dit cryptogeld. Op één argument na: marketing. Je zult niet zo snel te horen krijgen dat je dogmatisch, behoudend of fantasieloos bent wanneer je uitlegt dat je thuis ook geen sigarendoos met Russische roebels op de schoorsteenmantel hebt staan. Maar de kans bestaat wel dat je enthousiaste klant het even denkt. Heel even misschien, maar toch.
Wil je dat voorkomen? Betalingen in bitcoins accepteren, zonder dat misschien tientallen procenten van het factuurbedrag in rook opgaan, kán wel. Dat het wel íets kost, is niet te vermijden.
Wisselkoers
De eenvoudigste methode is je klant voor de betaling verwijzen naar sites die een bitcoin-betaling bij de ontvanger laat aankomen als euro-betaling. Voorbeelden zijn bitbill.nl en bitwala.com. Je hebt dan zelf geen bitcoin-portemonnee nodig. Bied dan wel aan de fee (bitbill vraagt 1 procent van het factuurbedrag, bitwala 0,5 procent) voor je rekening te nemen. En breng de klant op de hoogte van je vermoeden dat de site vooral zijn geld verdient met een 'iets afwijkende' wisselkoers. Wat ongunstig is voor de klant.
Vervolgens is het kinderspel. De klant vult bij de site de factuurgegevens (in euro) in en zijn eigen bitcoin-gegevens, en jij ontvangt het bedrag in euro op je reguliere bankrekening.
Overgeleverd
Wil je verder gaan, op en top klantvriendelijk, weet dan dat je toch de kant van de belegger opgaat. Maak zelf een bitcoin-portemonnee aan en vermeld het adres ervan (dat krijg je bij het aanmaken van de portemonnee) op je factuur. Vermeld ook de gehanteerde wisselkoers, zodat de klant de keuze heeft tussen euro en bitcoin. Maar besef dan wel dat je overgeleverd bent aan de koersverschillen die ongetwijfeld zullen optreden tussen het moment waarop de factuur is opgemaakt en het moment van betalen. Koersverschillen die dus aanzienlijk kunnen zijn: je marketing kan duur uitpakken.
Krijg jij al vragen over bitcoin-betalingen van klanten? Dan zijn dit de afwegingen die je ze kunt voorleggen.
Er zijn 0 reacties op dit artikel