Advieskantoor, wanneer ben je dat? En doet het ertoe voor je klanten?
Voorspelling
Vooruitkijken is moeilijk, maar na elf jaar zijn er twee van de vier in de markt aanwezig: de financiële huisarts en het controlekantoor. Voor de toekomst zie ik drie typologieën: het Full Service-kantoor, de Specialist en de Financiële Huisarts. Ja, je mist het advieskantoor in mijn typologielijstje.Wat zijn die drie typen kantoren?
Het Full Service-kantoor is een groot accountantskantoor met alle traditionele diensten. Het heeft een wta-vergunning en diverse adviesdiensten in huis (corporate finance, diverse juridische vlakken, etc.) en om zich heen. De adviesomzet bedraagt 20 tot 30% van de totaalomzet.
Bij de Specialisten horen onder meer de kantoren met een bovengemiddelde adviesomzet, maar ook auditspecialisten of branchespecialisten.
In de groep Financiële Huisartsen vallen circa 4.000 tot 4.500 collega’s. Veelal kleine kantoren, gesetteld in de regio met klanten uit de regio. De kans is groot dat jij je eigen praktijk in de laatste typologie plaatst.
Omzet uit advies
Het omzetpercentage ‘overige advisering’ en ‘fiscale advisering’ is in de administratiekantoren vanaf 2006 tot en met nu op een mooi stabiel niveau gebleven (7% en 11%). Bij de kleinere accountantskantoren is het 10% en 5%. Kortom, het advieskantoor komt zo weinig in de markt voor dat ik het niet eens als aparte typologie wil opnemen. Ik kom overigens wel bij klanten die aantoonbaar circa 50% van hun omzet in ‘advies’ halen. Niet vaak, maar het kan dus wel.Het antwoord op de vraag
Terug naar de vraag: advieskantoor, wanneer ben je dat? Vrijwel nooit dus. Maar wat doet dat er ook toe? Het gaat erom wat jij kunt doen om je klant tevreden te stellen. In het vorige blog ‘Wat wil jouw klant’ gaf ik al aan dat voor de meeste ondernemers ‘geen gezeik met de fiscus’ de belangrijkste reden is om een deskundige in de arm te nemen. Zij hebben namelijk geen kennis van fiscale wetgeving. Kortom, de administratie goed invoeren of, als de klant dat zelf doet, goed nalopen, je kennis op fiscaal gebied op peil houden en ervoor zorgen dat je niks van de ontwikkelingen op IB, Vpb, btw, Lb en sociale verzekeringen mist.
Daar zijn je klanten je dankbaar voor, want houd goed in je achterhoofd: wat jij ogenschijnlijk vanzelfsprekend vindt, vindt je klant moeilijk. En dan is het onderdeel in je kantoornaam ‘en belastingadvies’ je van harte gegund.
Er zijn 0 reacties op dit artikel