Naar content

mr. Peter Schouten

Advocaat, Advocatenkantoor Schouten Legal
Specialisme

Strafrechtadvocaat en mediarecht, bestrijden trial by media en publieke veroordeling (ook van niet-verdachten) en anti-discriminatiewetten. Smaad en laster. Cyberstalking. Civiel recht voor veroordeelden: huurrecht (ontruimingen), arbeidsrecht (onschuldbeginsel in het ontslagrecht) en familierecht (omgangsregelingen kinderen gedetineerden).

Auteur in het kort

Vermijdt als strafpleiter morele vragen. Hoofdzaak in het strafrecht: kan de Staat het bewijzen! En dan de media: met weinig bewijs alles moraliseren. Schouten is pragmatisch en gelooft alleen in het nut van straf en niet in vergelding. Wanneer de aaibaarheid van een beschuldigde laag is, wordt er des te meer gesold met zijn recht op een eerlijk proces en zijn waarborgen opeens minder vanzelfsprekend. Tegenwoordig zijn veel cliënten banger voor de media dan voor de strafrechter.

Overige uitgaven
‘Vervolging van cyberaanvaller is onzin’, NRC, 14 december 2010, p. 9. ‘Laat rechters niet hun naaste collega’s wraken’, NRC, 7 februari 2011, p. 9 ‘Het OM regisseert zelf publieke verbolgenheid’, NRC, 6 mei 2011 ‘Banger voor de pers dan voor de strafrechter’, Ars Aequi, september 2013, p. 641-644. ‘Opsporingsbeelden en strafvermindering’, BN/De Stem, 8 oktober 2013. ‘Strafvermindering na benadeling door opsporingsbeelden in de media,’ Strafblad, november 2013, p. 391-401.

Vind mijn uitgaven in Navigator

Met Navigator zoekt u snel en gericht door hoogwaardige vakinformatie als wet- en regelgeving, jurisprudentie, artikelsgewijs commentaar en vakliteratuur.