Grappig genoeg is mijn loopbaan begonnen bij Kluwer, bij het toenmalige onderdeel Rechtswetenschappen. Ik was bureauredacteur. Bij Kluwer hogerop komen betekende destijds dat je juridisch geschoold moest zijn. Dat is de reden waarom ik toen naast mijn werk rechten ben gaan studeren.
Na Kluwer ben ik zelf een juridische uitgeverij begonnen met tijdschriften en boeken op het gebied van pensioenen. Een van die tijdschriften, Pensioen & Praktijk, is door Elsevier overgenomen, een aantal boeken, zoals Pensioenwetgeving door Kluwer. Ik ging mee als auteur en ben dat nog steeds. Ik denk dat ik inmiddels honderden artikelen heb geschreven. Pensioenen stonden toen ik begon met de uitgeverij nog niet zo in de belangstelling. De regelgeving rondom pensioenen was nog geen duidelijk afgebakend vakgebied. Dat is nu wel anders. Ik heb mijn bijdrage kunnen leveren aan de bloei en de ontwikkeling van het vak. En dat is leuk. Mijn voorbeeld was Eric Lutjens. Samen met hem heb ik veel artikelen en boeken geschreven, zoals de al genoemde bundel Pensioenwetgeving. In al die jaren heb ik veel deskundigheid opgebouwd en word ik regelmatig door juristen en pensioendeskundigen geraadpleegd.
Mensen noemen mij eigenzinnig. Ik durf dingen te roepen. Ik riep bijvoorbeeld aan het begin van de crisis al direct dat de pensioenen verlaagd moesten worden in plaats van verhoogd. En dat onze gepensioneerde babyboomers het heel goed hebben en daarom voorlopig geen indexatie hoeven te krijgen. Jongeren moeten nu even voorrang krijgen. Dat was geen prettige mededeling, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de enige weg is naar houdbare pensioenen. Het pensioenvak kan wel wat frisse ideeën gebruiken. Ik vind het out-of-the-box-denken zeer noodzakelijk in mijn vakgebied.
Het schrijven heeft mij veel naamsbekendheid opgeleverd. Ik zie schrijven als mijn platform. Daarnaast is het leuk om te doen en na al die jaren gaat het me vrij makkelijk af. Ook na mijn eigen pensioen wil ik graag blijven schrijven.
Pensioenwetgeving is dé verzameling van pensioenregelgeving. Pensioenwetgeving verzamelt, ordent en ontsluit de wet- en regelgeving betreffende pensioenen naar de stand van 1 januari 2019. Regels betreffende pensioenen zijn verspreid over tal van bronnen. Deze bundel verzamelt deze en biedt hiermee een handreiking aan degenen die met het pensioenrecht in de praktijk of voor studie moeten werken.
Met Navigator zoekt u snel en gericht door hoogwaardige vakinformatie als wet- en regelgeving, jurisprudentie, artikelsgewijs commentaar en vakliteratuur.