Ik zou Frans gaan studeren, maar ik wilde niet het onderwijs in. Daarom koos ik voor rechten. En zie nu: het overdragen van kennis inspireert me zo, dat ik naast mijn functie als hoogleraar bestuursrecht ook als zelfstandig opleider en adviseur gevestigd ben!
Het is niet vreemd dat ik een carrière in de wetenschap heb, want ik ben nieuwsgierig en ik wil graag ergens diep in duiken. Binnen het recht vind ik vooral de overheidskant boeiend. Ik publiceer onder andere over privaatrechtelijk overheidshandelen en handhavingsrecht. Mijn proefschrift Bestuurlijk gedogen (1996) is toegespitst op het milieurecht en het ruimtelijk recht. De kernvragen zijn: wat zijn de gevolgen van bestuurlijk gedogen, en is dat aanvaardbaar? Waarom ik voor Kluwer ben gaan schrijven? In mijn vakgebied is het moeilijk om niet voor Kluwer te schrijven! Het is dé uitgever op juridisch gebied. Mijn proefschrift is uitgegeven door Tjeenk Willink, dat nu onderdeel is van Kluwer. Zo werd het contact gelegd. ‘Handhaving' is een van mijn specialismen. Dat heeft raakvlakken met strafrecht en privaatrecht. Die grenzen van het bestuursrecht zoek ik graag op. Mijn jongste publicatie bij Kluwer Bestuursdwang en dwangsom (2011) in de serie Studiepockets Staats- en Bestuursrecht gaat daarover. Ik heb deze met twee coauteurs geschreven. Het boek wordt veel gebruikt in het universitair en het postacademisch onderwijs. Ook in de praktijk blijkt het goed bruikbaar, bijvoorbeeld voor juristen bij gemeenten en de Autoriteit Consument & Markt en in de advocatuur. Het schrijven voor Kluwer heeft me veel gebracht. In eerste instantie naamsbekendheid, maar het heeft er ook toe geleid dat ik nu redacteur ben van het Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht. Door het schrijven en mijn redacteurschap ontwikkel ik me in mijn vakgebied. Ik houd zo een lijntje met belangrijke ontwikkelingen en communiceer daarover. Het draagt echt bij aan mijn werk. En dat is mooi.
Overige uitgaven
Van contact naar contract; uitgave in eigen beheer van Vereniging Nederlandse Gemeenten (update 2013).
Houdt u zich als student of als professional bezig met het Nederlandse handhavingsrecht? Dan is dit naslagwerk en leerboek een onmisbaar onderdeel van uw vakliteratuur. Het beschrijft (als enige uitgave in Nederland) een specifiek deel van dit dynamische werkgebied: de handhaving van bestuursrechtelijke normen door bestuurlijke instanties.
Dit boek beoogt uit een constitutioneel gezichtspunt inzicht te geven in de inrichting van de rechterlijke organisatie, het ambt van rechter en de uitoefening van de functie van de rechtspraak.
Dit boek gaat over de totstandkoming van wetgeving in al haar facetten: grondslagen, beleid, procedure, bevoegdheid en techniek. Het boek is geschikt voor zowel onderwijs, wetenschap als de praktijk.
De belangrijkste ontwikkelingen in het algemeen deel van het bestuursrecht worden belicht in deze online uitgave. Daarbij wordt ook het bestuursprocesrecht meegenomen.
Met Navigator zoekt u snel en gericht door hoogwaardige vakinformatie als wet- en regelgeving, jurisprudentie, artikelsgewijs commentaar en vakliteratuur.