Verantwoorde straftoemeting
editie nr. 168

Verantwoorde straftoemeting

prof. mr. drs. P.M. Schuyt
Verantwoorde straftoemeting
Verschenen 16 november 2009  •  Druk 1  •  ISBN 9789013071566  •  Pagina's 412
Het bepalen van de straf is een van de moeilijkste beslissingen van een strafrechter. In dit boek wordt een straftoemetingsgrammatica geïntroduceerd. Dit biedt de rechter een hulpmiddel tot een verantwoord gebruik van zijn straftoemetingsvrijheid.
Boek
60,00 incl. 9% btw
Op voorraad. Voor 17:00 besteld, morgen op uw bureau. Op zondag en maandag geen levering.
  • Gratis verzending

  • Bestellen op rekening

  • Officiële webshop Wolters Kluwer

Samenvatting

Samenvatting

Het bepalen van de straf is een van de moeilijkste beslissingen van een strafrechter. De wetgever heeft de rechter veel vrijheid gegeven bij het nemen van die beslissing. Die vrijheid is in het huidige politieke klimaat echter niet meer vanzelfsprekend. Daar waar een deugdelijke verantwoording van het gebruik van de straftoemetingsvrijheid ontbreekt, neemt de onbegrijpelijkheid van (de hoogte van) straffen en daarmee de kritiek op de wijze van straffen toe. Meer inzicht in de wijze waarop een rechter tot zijn straf komt, is dus noodzakelijk. Dat is echter niet eenvoudig.

Straftoemeting wordt door rechters vaak omschreven als vakmanschap, een vaardigheid die vooral door ervaring wordt verworven; een proces van wikken en wegen, onderlinge afstemming, intuïtie of ‘fingerspitzengefühl’. Zoals een kind ‘als vanzelf ’ zijn moedertaal leert, zonder de grammatica te kennen, zo leert een rechter straf toe te meten, zonder zich bewust te zijn van de onderliggende regels. Door te stimuleren dat rechters tot hun straf komen volgens de regels van een straftoemetingsgrammatica, kan de straftoemeting worden verbeterd.

In dit boek wordt een straftoemetingsgrammatica geïntroduceerd. Vijf concrete vragen helpen de rechter bij het vaststellen van de factoren die in een strafzaak relevant zijn voor de straf (het weten). Om tot de uiteindelijke straf te komen, zal de rechter vervolgens de strafverhogende of -verlagende werking van deze factoren moeten vaststellen (het waarderen). Tot slot moet de onderlinge verhouding tussen de elementen worden vastgesteld (het wegen). Deze drie stappen bieden de rechter een hulpmiddel tot een verantwoord gebruik van zijn straftoemetingsvrijheid.

De hier beschreven  straftoemetingsgrammatica is gebaseerd op een analyse van de wetsgeschiedenis, de wetssystematiek en jurisprudentie. Het biedt daardoor veel informatie over strafverhogende en -verlagende omstandigheden.

Deze benadering maakt het boek van belang voor zowel de wetenschap als de strafrechtspraktijk en de wetgever.

Auteurs/redactie

Auteurs/redactie
Auteur

Specificaties

Specificaties
Verschenen
16 november 2009
Editie
nr. 168
Druk
1
ISBN
9789013071566
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
412
Verschenen
16 november 2009
Editie
nr. 168
Druk
1
ISBN
9789013071566
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
412

Meijers-reeks

Meijers-reeks
In de Meijers-reeks verschijnen onder andere facultaire proefschriften, maar ook boeken naar aanleiding van congressen en symposia. De reeks valt onder verantwoordelijkheid van het E.M. Meijers Instituut voor Rechtswetenschappelijk Onderzoek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.
Terug naar boven