Verlofstelsels in strafzaken
editie deel 37

Verlofstelsels in strafzaken

Verlofstelsels in strafzaken
Verschenen 19 februari 2018  •  Druk 1  •  ISBN 9789013147605  •  Pagina's 452
Ieder jaar stellen duizenden mensen hoger beroep of cassatie in tegen uitspraken van de strafrechter. Sinds enkele jaren kan dit worden geweigerd op basis van zogenoemde verlofstelsels. Maar zijn deze verlofstelsels niet in strijd met het mensenrecht op beroep en het mensenrecht op een eerlijk proces? Deze uitgave buigt zich over dit toetsingsvraagstuk.

Wegens drukte bij onze vervoerspartner PostNL kan er een kleine vertraging zijn bij de levering van boeken. Dank voor uw begrip.

80,00 incl. 9% btw
KIES UW VARIANT:
E-book
73,39
Boek
73,39
Op voorraad. Voor 23.00 besteld, morgen op uw bureau. Op zondag en maandag geen levering.
  • Gratis verzending

  • Bestellen op rekening

  • Officiële webshop Wolters Kluwer

Samenvatting

Samenvatting
Het Nederlandse strafprocesrecht maakt het mogelijk hoger beroep of cassatie in te stellen wanneer een veroordeelde het niet eens is met de uitspraak van de strafrechter. Ieder jaar maken duizenden mensen hier gebruik van.

Echter kan deze mogelijkheid tot hoger beroep of cassatie sinds enkele jaren door een hogere rechter worden geweigerd op basis van zogenoemde verlofstelsels. In Verlofstelsels in strafzaken wordt de werking van deze stelsels - en de problemen die daarbij kunnen ontstaan - grondig onder de loep genomen. Want zijn deze verlofstelsels niet in strijd met het mensenrecht op beroep en het mensenrecht op een eerlijk proces?

Verlofstelsels verhelderd

De uitgave start met het verhelderen van de verschillende soorten verlofstelsels die (ook) in Nederland bestaan. Zo wordt bij een inhoudelijk verlofstelsel de toegang tot beroep bepaald op basis van een inschatting van de slagingskans. Bij een vrij verlofstelsel hangt de toegang tot beroep af van een zeer open of vaag criterium.

De uitgave behandelt vervolgens uiteenlopende vraagstukken die zich voordoen ten aanzien van deze verlofstelsels. Hoe verhouden verlofstelsels zich tot het mensenrecht op review van een veroordeling door een hogere rechter? En is de afwijzing van verlof misschien in strijd met het recht op een eerlijk proces?

Afschaffing verlofstelsels geanalyseerd
De uitgave concludeert dat vrije verlofstelsels in hoger beroep ontoelaatbaar zijn. Inhoudelijke verlofstelsels in kunnen aanvaardbaar zijn, mits met voldoende waarborgen omkleed. Tenslotte zijn verlofstelsels in cassatie vrijwel altijd toelaatbaar.
Dit is de eerste titel die het mensenrecht op (hoger) beroep grondig analyseert. Ook maakt de uitgave de aanzienlijke jurisprudentie over dit mensenrecht eindelijk toegankelijk.

Verlofstelsels in strafzaken is geschreven voor juristen bij gerechtshoven en Hoge Raad, advocaten-generaal werkzaam bij het openbaar ministerie en uiteraard ook voor advocaten die vaak procederen of zichzelf specialiseren in hoger beroep of cassatie.

Auteurs/redactie

Specificaties

Specificaties
Verschenen
19 februari 2018
Editie
deel 37
Druk
1
ISBN
9789013147605
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
452
Afmetingen
15,8 x 24,0 cm
Kleur
Zwart/Wit
Verschenen
19 februari 2018
Editie
deel 37
Druk
1
ISBN
9789013147605
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
452
Afmetingen
15,8 x 24,0 cm
Kleur
Zwart/Wit
 15,8 CM 
  24,0 CM 

Staat en Recht (SteR)

Staat en Recht (SteR)
Deze serie is de publicatiereeks van het Centrum voor Staat en Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Binnen het Centrum voor Staat en Recht vindt bestudering plaats van het staatsrecht, het bestuurs(proces)recht, het straf(proces)recht, het internationaal en Europees recht, de historische achtergronden en de ethische grondslagen van bovengenoemde rechtsgebieden, en rechtssociologisch onderzoek op dit terrein. De onderzoekers van dit centrum werken samen in de onderzoeksprogramma's: Rechtspleging, Grondslagen van het publiekrecht en Migratierecht.

Gerelateerde producten

Terug naar boven