editie 2019

Proportionaliteit in het Europese Financieel Toezichtrecht

Verschenen 15 november 2019  •  Druk 1  •  ISBN 9789013155754  •  Pagina's 84
Deze uitgave bevat de volledige tekst van de oratie die Bart Joosen op 6 juni 2018 uitsprak, met een centrale rol voor het Single Supervisory Mechanism (SSM). Juristen werkzaam in de rechtspraktijk of in het bedrijfsleven doen hun voordeel met de interessante inzichten omtrent de toepassing van het Europese proportionaliteitsbeginsel.

Wegens drukte bij onze vervoerspartner PostNL kan er een kleine vertraging zijn bij de levering van boeken. Dank voor uw begrip.

Boek
22,50 incl. 9% btw
Op voorraad. Voor 23.00 besteld, morgen op uw bureau. Op zondag en maandag geen levering.
  • Gratis verzending

  • Bestellen op rekening

  • Officiële webshop Wolters Kluwer

Samenvatting

Samenvatting
Bart Joosen sprak aan de Vrije Universiteit de oratie Proportionaliteit in het Europese Financieel Toezichtrecht uit. De oratie gaat in op de toepassing van het proportionaliteitsbeginsel van artikel 5: Verdrag van de Europese Unie in de Europese wetgevings- en toezichtpraktijk. Joosen legt hierin een bijzondere nadruk op het Single Supervisory Mechanism (SSM), het gecentraliseerde toezicht door de ECB op banken in de Eurozone.

Europese Financieel toezichtrecht

U vindt in deze uitgave diverse ontwikkelingen en vraagstukken uitgediept omtrent de toepassing van het Europese proportionaliteitsbeginsel, waaronder:
  • De ontwikkelingen in het financiële toezicht sinds de financiële crisis van 2007/2008
  • De Europeanisering van de wetgeving door het toenemend gebruik van het verordeningsinstrument
  • Ontwikkelingen in jurisprudentie van het Gerecht van de Europese Unie en het Hof van Justitie in het kader van de toepassing van de regels van het SSM door de ECB
De auteur concludeert dat het Europese proportionaliteitsbeginsel voldoende bescherming biedt voor verdere uitbouw van gecentraliseerd toezicht op de Europese financiële markten en ondernemingen. Daarnaast geeft hij aan dat het voldoende bescherming biedt voor verdere verschuiving van wetgeving van het nationale naar het Europese niveau.

Deze oratie is buitengewoon geschikt voor wetenschappelijk georiënteerde juristen die werkzaam zijn in de rechtspraktijk of in het bedrijfsleven. Ook voor studenten en onderzoekers vormt het een bruikbaar naslagwerk.

ZIFO

Deze uitgave is deel 28 van de ZIFO reeks. Het ZIFO is een wetenschappelijk platform gericht op het behandelen van actuele en relevante onderwerpen op het terrein van het financiële recht en het ondernemingsrecht. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan onderwerpen die (nog) niet in wetgeving zijn vervat of waarvoor wetgeving of wetswijziging in voorbereiding is.

Auteurs/redactie

Specificaties

Specificaties
Verschenen
15 november 2019
Editie
2019
Druk
1
ISBN
9789013155754
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
84
Afmetingen
15,8 x 24,0 cm
Kleur
Zwart/Wit
Serie
Verschenen
15 november 2019
Editie
2019
Druk
1
ISBN
9789013155754
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
84
Afmetingen
15,8 x 24,0 cm
Kleur
Zwart/Wit
Serie
 15,8 CM 
  24,0 CM 

ZIFO-reeks

ZIFO-reeks
In deze reeks verschijnen publicaties die de neerslag vormen van de debatmiddagen, congressen en andere onderzoeksactiviteiten van het ZIFO. Het ZIFO is een wetenschappelijk platform voor onderzoekers, talentvolle studenten en wetenschappelijk georiënteerde juristen werkzaam in de rechtspraktijk en het bedrijfsleven. Doel is om actuele, voor de rechtspraktijk relevante onderwerpen te behandelen op het terrein van het financiële recht en het ondernemingsrecht, in het bijzonder die (nog) niet in wetgeving zijn vervat of waarvoor wetgeving of wetswijziging in voorbereiding is. Hierbij stelt ZIFO de maatschappelijke rol van het recht centraal, maar ook de vraag in welke richting het recht zich zou moeten ontwikkelen.

Gerelateerde producten

Terug naar boven