editie deel ICT1

Privacyrecht is code

Over het gebruik van Privacy Enhancing Technologies
Verschenen 7 juni 2010  •  Druk 1  •  ISBN 9789013075618  •  Pagina's 444
Omgevingsanalyse van onze samenleving toont aan dat door de toenemende informatisering privacyproblemen (identiteitsfraude, datalekken) zullen toenemen. Door gegevensontdekkende-, gegevensvolgende- en gegevenskoppelende technologieën erodeert de privacy van de burger in onze risico-toezichtmaatschappij ernstig. Het vertrouwen in het gebruik van ICT en het elektronisch zaken doen komt hierdoor sterk onder druk te staan...
Boek
113,00 incl. 9% btw
Op voorraad. Voor 23.00 besteld, morgen op uw bureau. Op zondag en maandag geen levering.
  • Gratis verzending

  • Bestellen op rekening

  • Officiële webshop Wolters Kluwer

Samenvatting

Samenvatting

...Er bestaat uitvoerige Europese wet- en regelgeving om onze privacy te beschermen. In dit boek is deze wetgeving geanalyseerd. De wetsartikelen die direct betrekking hebben op de verwerking van persoonsgegevens kunnen beschouwd worden als de juridische specificaties voor het ontwerp van informatiesystemen. De wetgeving verplicht tot een privacyrisico analyse voorafgaande aan het gebruik van informatiesystemen. Dit vindt nauwelijks plaats.

In dit boek worden zeven privacy bedreigingsanalyses (o.a PIA) besproken. Met de privacyrisicoanalyse kan opdrachtgevers en ontwerpers van informatiesystemen de potentiële risico's voor de privacy van de burger in kaart te brengen. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat persoonsgegevens het best beschermd kunnen worden als bij de verwerking van de persoonsgegevens de identificeerde gegevens direct worden scheiden worden van andere gegevens. Privacy Enhancing Technologies (PET), die de juridische vereisten omzetten in technische specificaties, kunnen hiervoor zorgdragen.

De inhoud, reikwijdte en succesvolle toepassingen van PET worden in dit boek uiteengezet. Aan de hand van de Diffusion of Innovation (DOI) theorie van Rogers kunnen de positieve en negatieve factoren voor organisaties worden vastgesteld, die van invloed zijn op het invoeren van identity en access management, privacy bescherming en de adoptie van PET voor de bescherming van persoonsgegevens.

Met de in dit boek toegelichte Return On Investment (ROI) formules kan de economische rechtvaardiging voor privacy beschermende investeringen worden onderbouwd. Het boek sluit af met een stappenplan om privacyveilige informatiesystemen in organisaties te implementeren en doet tien aanbevelingen.

Auteurs/redactie

Specificaties

Specificaties
Verschenen
7 juni 2010
Editie
deel ICT1
Druk
1
ISBN
9789013075618
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
444
Verschenen
7 juni 2010
Editie
deel ICT1
Druk
1
ISBN
9789013075618
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
444

Recht en Praktijk - Informatie en communicatietechnologie

Recht en Praktijk - Informatie en communicatietechnologie

De serie Recht en Praktijk – Informatie en communicatietechnologie (ICT) bevat handboeken en monografieën die door hun degelijke juridische aanpak en uitwerking van belang zijn voor de praktijk van het ICT-recht. Alle delen in deze serie Recht en Praktijk kenmerken zich doordat het onderwerp op wetenschappelijk verantwoorde wijze wordt behandeld waarbij op basis van een analyse van wetgeving, rechtspraak en literatuur een antwoord wordt gegeven op praktijkvragen of waarbij de gebruiker voldoende inzicht en aanknopingspunten wordt geboden om (complexe) praktijkvragen te beantwoorden.

Terug naar boven