Het internationale eigendomsvoorbehoud
editie deel CA13

Het internationale eigendomsvoorbehoud

Het internationale eigendomsvoorbehoud
Verschenen 21 april 2015  •  Druk 1  •  ISBN 9789013129533  •  Pagina's 204
Soms is het lastig een eigendomsvoorbehoud naar Nederlands recht in het buitenland te effectueren. Omgekeerd kan een eigendomsvoorbehoud naar buitenlands recht in het Nederlandse systeem verrassingen opleveren. Deze praktische handleiding geeft een toelichting op het eigendomsvoorbehoud naar Nederlands, Belgisch, Duits, Engels en Frans recht, alsmede op het internationaal privaatrecht. De vele praktijkvoorbeelden geven u spelenderwijs inzicht in de materie.
Het e-book downloadt u eenvoudig en snel op uw laptop, smartphone of tablet. Na bestellen en betalen krijgt u de downloadlink direct in beeld. Het bestand opent u in de reader naar keuze. Ook kunt u de downloadlink altijd terugvinden in de bestelbevestigingsmail. Meer informatie
E-book
84,00 incl. 9% btw
Direct beschikbaar
  • Bestellen en direct aan de slag

  • Toegankelijk op laptop of tablet

  • Altijd en overal de informatie bij de hand

Samenvatting

Samenvatting

Het eigendomsvoorbehoud is voor Nederlandse leveranciers de meest verstrekkende vorm van zekerheid. Het biedt de leverancier de mogelijkheid zijn eigendom te revindiceren als de afnemer niet betaalt. In geval van een faillissement kan de leverancier zijn eigendom separeren. Degene die zich het meest omvattende recht voorbehoudt, heeft een sterkere positie dan de schuldeiser met een persoonlijk recht of een beperkt recht.

Minder vanzelfsprekend in de internationale handelspraktijk

In de internationale handelspraktijk is deze sterke positie minder vanzelfsprekend. Hoewel sommige rechtssystemen verderstrekkende vormen van zekerheid bieden, die bijvoorbeeld na zaakvorming blijven bestaan op vervaardigde eindproducten, hebben andere systemen moeite een naar Nederlands recht tot stand gebracht eigendomsvoorbehoud in volle omvang in te passen in het systeem. Het gevolg kan zijn dat het Nederlandse eigendomsvoorbehoud in het buitenland in het geheel niet geldt, niet inroepbaar blijkt te zijn tegenover schuldeisers van de afnemer of de rechtsgevolgen van een beperkt recht krijgt.

Verrassingen

In het omgekeerde geval kan een naar buitenlands recht tot stand gebracht eigendomsvoorbehoud op dezelfde wijze voor verrassingen zorgen als de schuldeiser dit moet uitoefenen in het Nederlandse systeem.

Praktische handleiding

Dit boek biedt een praktische handleiding voor juristen (en alle anderen) die willen anticiperen op deze verschillen. Het besteedt aandacht aan de grondslagen en karakteristieken van het eigendomsvoorbehoud in het Nederlandse, Belgische, Duitse, Engelse en Franse materiële recht, alsmede aan het internationaal privaatrecht in die landen. Het brengt de wisselwerking tussen het materiële goederenrecht en het internationaal privaatrecht van de betrokken landen in kaart. De vele praktijkvoorbeelden waarin de regels worden toegepast op de verschillende vormen van het eigendomsvoorbehoud in situaties van import en export helpen de lezer op weg in deze complexe materie.

Over de auteurs

Alle auteurs zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Auteurs/redactie

Specificaties

Specificaties
Verschenen
21 april 2015
Editie
deel CA13
Druk
1
ISBN
9789013129533
Verschijningsvorm
E-book
Pagina's
204
Kopieerbeveiliging
Watermerk DRM
Verschenen
21 april 2015
Editie
deel CA13
Druk
1
ISBN
9789013129533
Verschijningsvorm
E-book
Pagina's
204
Kopieerbeveiliging
Watermerk DRM
Terug naar boven