editie 2019

Bestuurdersaansprakelijkheid uit onrechtmatige daad

Civielrechtelijke en strafrechtelijke normen voor bestuurders van noodlijdende ondernemingen
Verschenen 15 maart 2019  •  Druk 1  •  ISBN 9789013152777  •  Pagina's 528
Bestuurders van ondernemingen in financiële moeilijkheden begeven zich in een spanningsveld van verschillende – vaak tegenstrijdige – belangen. Dit proefschrift biedt een geïntegreerde analyse van de civielrechtelijke en strafrechtelijke normen die op de bestuurder persoonlijk rusten ten opzichte van de schuldeisers van de schuldenaar-vennootschap.

Wegens drukte bij onze vervoerspartner PostNL kan er een kleine vertraging zijn bij de levering van boeken. Dank voor uw begrip.

Boek
90,00 incl. 9% btw
De levertijd van dit boek is circa 9 werkdagen. Op zondag en maandag geen levering.
  • Gratis verzending

  • Bestellen op rekening

  • Officiële webshop Wolters Kluwer

Samenvatting

Samenvatting
Stel: een bedrijf begeeft zich in financieel zwaar weer. De belangen van de schuldeisers kunnen in die situatie soms haaks staan op maatschappelijke belangen, zoals behoud van de onderneming en de werkgelegenheid. Welke normen moet de bestuurder daarbij in acht nemen? Dit vraagstuk staat veelvuldig in de belangstelling van zowel rechtswetenschap als de praktijk.

Bestuurdersaansprakelijkheid uit onrechtmatige daad biedt een grondige analyse van normen die de bestuurder op straffe van aansprakelijkheid in acht moet nemen richting de schuldeisers van de vennootschap. Rode draad hierbij is het potentiële conflict waarin belangen van schuldeisers en maatschappelijke belangen tegen elkaar aanbotsen.

Normen bestuurdersaansprakelijkheid
Zowel de strafrechtelijke als civielrechtelijke aspecten van bestuurdersaansprakelijkheid passeren de revue. Met dit geïntegreerde perspectief neemt de titel een unieke positie in binnen de literatuur over de normen bij bestuurdersaansprakelijkheid.
Tegen de achtergrond van de dogmatische inpassing van de bestuurdersaansprakelijkheid binnen het systeem van de onrechtmatige daad, worden verschillende gevaltypes en categorieën van gedragingen van de bestuurder besproken.

De lezer krijgt vanuit strafrechtelijk perspectief inzicht in de strafbepalingen van oplichting, flessentrekkerij, bankbreuk, verduistering en onttrekking aan pandrecht. Hierbij staat steeds eerst de strafrechtelijke norm centraal, gevolgd door een bestudering van het civielrechtelijke kader - voor zover dat verder strekt dan de strafrechtelijke aansprakelijkheid.

De uitgave levert met haar geïntegreerde behandeling niet alleen interessante analyses voor de rechtswetenschap, maar biedt tevens heldere richtlijnen voor de rechtspraktijk.

Auteurs/redactie

Specificaties

Specificaties
Verschenen
15 maart 2019
Editie
2019
Druk
1
ISBN
9789013152777
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
528
Afmetingen
15,8 x 24,0 cm
Kleur
Zwart/Wit
Verschenen
15 maart 2019
Editie
2019
Druk
1
ISBN
9789013152777
Verschijningsvorm
Boek
Pagina's
528
Afmetingen
15,8 x 24,0 cm
Kleur
Zwart/Wit
 15,8 CM 
  24,0 CM 

Recht en Praktijk - Insolventierecht

Recht en Praktijk - Insolventierecht

Deze serie richt zich op het recht dat een reorganisatie, (financiële) herstructurering of een insolventie beheerst en de op dat terrein actieve spelers. Binnen de serie verschijnen handboeken en monografieën die op basis van een analyse van wetgeving, rechtspraak en literatuur een antwoord geven op praktijkvragen en/of de gebruiker voldoende inzicht en aanknopingspunten bieden om (complexe) praktijkvragen te kunnen beantwoorden.

Gerelateerde producten

Terug naar boven