Hoe werkt optimalisatie?

• In het scherm Optimalisatie kunt u de aftrekposten tussen belastingplichtige en partner verdelen. U ziet meteen de belastingdruk bij verschillende vaste verdelingen van de gezamenlijke posten. Dit kan zeer nauwkeurig, want de optimalisatie werkt met 6 posities achter de komma. U kunt ‘spelen’ met deze verdeling om zodoende te berekenen wat het voordeligste is.

Starten optimalisatie

U start de optimalisatie vanuit een aangifte (waarbij een fiscaal partner is) door op het optimalisatie icoon te klikken of vanuit het menu 'berekening > optimalisatie'

Hoe werkt optimalisatie ?

Naast de onderlinge verdeling die u tijdens het invoeren van de aangifte heeft toegepast op verdeelbare aftrekposten in de diverse onderdelen, kunt u in dit venster ook nog een “totaal optimalisatie” uitvoeren.

Na het openen van dit venster wordt de verdeling van bedragen en percentages getoond zoals die eerder toegepast is in de aangifte. Door middel van de schuifbalkjes of handmatig invoeren van bedragen kunt u de verdeling zelf aanpassen. Door middel van de knoppen in het venster kunt u het programma zelf de optimale verdeling laten berekenen en de gegevens manipuleren.

De knop Optimaliseer

Als u voor de eerste keer kiest voor “Optimaliseer” verschijnt er een dialoogscherm met de vraag of er inderdaad geoptimaliseerd moet worden. Deze vraag beantwoord u met “Ja”.

Vervolgens wordt op de achtergrond de aangifte doorgerekend en komt de automatisch berekende verdeling naar voren. U kunt door gebruik te maken van de schuifbalken en/of het handmatig invoeren van bedragen andere verdelingen invoeren die eventueel tot een nog betere optimalisatie kunnen leiden.

Links onder in het venster komt er een bedrag te staan bij “Een voordelig verschil van” indien u door het wijzigen van de percentages tot een optimalere verdeling komt.

De knop Herstel

met de knop Herstel maakt u de eerder uitgevoerde gewijzigde verdeling ongedaan en keert u terug naar de oorspronkelijke situatie zoals die in de aangifte is.

Bewaren van optimalisatie

Na klikken op de knop "Bewaar" verschijnt er een dialoogscherm met de vraag of u de huidige verdeling wilt opslaan als nieuw uitgangspunt. Indien u de gewijzigde en verbeterde optimalisatie op wilt slaan kiest u voor "Ja".

Let op ! indien u heeft gekozen voor het bewaren van de verdeling krijgt u niet meer de oorspronkelijke situatie terug zoals deze in de aangifte was. Met de knop Herstel gaat u dus terug naar de bewaarde verdeling en NIET naar de oorspronkelijke situatie terug zoals deze in de aangifte was.

De knop Ok

Na klikken op de knop OK bewaart u de aanwezige verdeling en sluit u het venster. De de eventueel gewijzigde percentages en bedragen bij de desbetreffende onderdelen worden aangepast en opgeslagen in de aangifte.

Let op ! indien u later de optimalisatie opnieuw start kunt u met de knop Herstel niet meer terug naar de oorspronkelijke situatie zoals deze in de aangifte was.

De knop Annuleren

Na klikken op de knop annuleren gaat u terug naar de beginsituatie direct na starten van de optimalisatie en sluit u het venster. De gegevens worden niet opgeslagen.